Metoda Brenizer / BOKEH Panorama

Am dat din întâmplare peste această tehnică, “investigam” pe Flickr.com diferite lentile și la un moment dat remarc că o mare parte din imaginile favorite aparțineau aceleiași persoane. Citesc descrierea, Canon 85mm f1.8 hmm, bună lentilă dar parcă aspectul era cam prea Wide pentru 85mm, citesc mai departe, Brenizer/40 shots. Caut Brenizer și reușesc să mă lămuresc.

Metoda Brenizer sau Bokeh Panorama implică obținerea unui cadru larg prin combinarea, lipirea, mai multor imagini tele, obținute cu un obiectiv cu o distanță focală mare (85mm, 135mm chiar 200mm), la o apertură cât mai deschisă. Pe scurt faci o serie de poze cu un obiectiv tele, le unești și ai o poză ce pare făcută cu un obiectiv wide cu apertură mare și pe un senzor mai mare.

Canon EOS 450D cu 85mm f1.8 panorama din 35 de cadre. Photoshop zicea ca rezultat 24mm f0.6

Metoda, cel puțin metoda mea.

Ca execuție prefer să fac primul cadru doar cu subiectul principal, apoi încep să “mătur” stânga dreaptă în jurul subiectului, așa din ochi, mă gândesc cam cât aș avea nevoie, apoi urc în plan orizontal și mai fac o trecere stânga dreaptă, după care cobor planul și mai fac o trecere. Am pus mai jos o imagine că exemplu cu ordinea de cadre, cel puțin așa cum o fac eu.

Brenizer / Bokeh Panorama, ordinea in care compun panorama

Atenţie!

E necesar ca aparatul să fie setat pe manual, efectuați în prima fază o poză de test și setați în concordanță expunerea și pentru un efect reușit apertura cea mai mare.

Focalizați doar primul cadru, cel cu subiectul, după care treceți obiectivul pe manual focus, nu trebuie să modificați punctul de focus precum și expunerea/apertura până ce finalizați seria de imagini.

Recomandări

Pentru a obține rezultate utilizabile este important ca fiecare cadru să conțină informație din cadrul precedent, de asta sunt suprapuse, vezi imaginea de mai sus.

E recomandat, mai ales în cazul subiecților umani, ca fotografierea să se facă cel mult de la nivelul pieptului chiar mai jos. Am remarcat că în momentul lipirii în Lightroom/Photoshop este accentuat efectul de wide. Adică dacă pozezi de sus, picioarele sunt scurte și capul mare, pozat de mai jos și se întâmplă invers.

Începeți cu panorame mici, pentru a testa și înțelege tehnică. Am pus mai jos o panoramă din 6 cadre.

Canon EOS 450D cu 85mm f1.8 – o panoramă din 6 cadre furmoase

Testați diferitele tipuri de proiecție în momentul lipirii în Lightroom/Photoshop. Am remarcat că Perspective sau Cylindrical arată bine de cele mai multe ori. Optați pentru corectarea vignetarii și dacă este cazul corectarea de profil obiectiv.

Cam atât… o să mai adaug dacă remarc că am omis ceva.

Canon EOS 450D – 85mm f1.8 – Bokeh panorama ~ 12 cadre

So long!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.